Curriculum vitae

Prof. dr. Ard-Pieter de Man is werkzaam als zelfstandig adviseur. Hij richt zich op onderzoek, onderwijs en (meta-)advieswerk op het gebied van strategie, organisatie, samenwerking en innovatie, zowel in de private als in de publieke sector. Daarnaast is hij Hoogleraar Management Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In zijn advieswerk voert hij projecten uit op het gebied van organisatie-ontwerp, samenwerking tussen organisaties en strategievorming. Hij is in binnen- en buitenland bekend als expert op het gebied van allianties en netwerken. Recentelijk heeft hij zich toegelegd op nieuwe organisatievormen die ontstaan rondom zelforganisatie, platforms en ecosystemen. Ook is hij sparring partner van Raden van Bestuur en Raden van Toezicht rondom samenwerkingsvraagstukken.

Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren een belangrijke rol vervuld in het aanjagen van innovatie in de Nederlandse adviessector. Als meta-consultant helpt hij adviesbureaus bij onderzoek, innovatie en doorlichting van hun organisatie.

Hij is (co-)auteur van tientallen artikelen en boeken op het gebied van strategie, organisatie, innovatie, samenwerking en consulting. Zijn publicaties zijn onder meer uitgeroepen tot  Ooa Boek van het Jaar en tot beste Professionele Publicatie van de Raad van Organisatieadviesbureaus (ROA). Ook was hij genomineerd voor Managementboek van het Jaar.

Hij bekleedt daarnaast diverse nevenfuncties. Hij is voorzitter van de Awards Committee van de Association of Strategic Alliance Professionals, lid van de wetenschappelijke raad van de Orde van Organisatieadviseurs (Ooa) en lid van de wetenschappelijke raad van BrainCompass. Eerder was hij lid van de programmacommissie van de Stichting Management Studies en lid van de Global Board van de Association of Strategic Alliance Professionals. Daarnaast is hij lid van de redactieraad van diverse tijdschriften, waaronder Holland Management Review en Management en Consulting.

In 1996 promoveerde hij aan de Rotterdam School of Management op een proefschrift over nieuwe organisatievormen. Eerder is hij onder meer verbonden geweest aan KPMG, Nolan Norton & Co en Atos Consulting. Daarnaast doceerde hij aan de Universiteit van Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven. Van 2013 tot 2018 was hij rector van Sioo.